Brunede kartofler smager helt fantastisk til juleanden. Det har altid været en af mine absolutte favoritter på middagsbordet. Men de skal laves helt rigtigt for at smage godt.
Hvad der er helt rigtigt er selvfølgelig forskelligt fra person til person. Men jeg foretrækker en lille fast kartoffel med et pænt glaseret lag af sukker. Sukkeret i skålen med kartofler skal være tyktflydende så man kan hælde lidt ekstra over kartoflerne.
Men det må ikke være så tykt at det stivner til en bolchemasse i bunden af skålen – eller sætter sig som en klump på skeen man tager med.
Jeg har også været udsat for de der kartofler som har suget massen helt op i kartoflen. Næsten som om kokken har kogt dem i sukkervand. De er en temmelig kedelig oplevelse.
Næ en god brun kartoffel skal laves på gode ingredienser. Lad være med at spare på fedt og sukker, det går ud over julestemningen 😉
Ingredienser
- 1 kg kogte små kartofler (kolde)
- 100 g rørsukker
- 50 g ren smør
Tilberedning af brunede kartofler
Det virker jo ret enkelt at lave brunede kartofler. Men det kan gå helt galt hvis du ikke er opmærksom på nogle små detaljer.
- Kog kartoflerne dagen før og lad dem køle af natten over. Kartoflerne skal være helt tørre før du bruger dem. Lad være med at bruge kartofler fra glas. Jeg har prøvet fine kartofler med skræl og det fungerede fint. Men kartoflerne bliver flottest i farven når de er skrællet.
- Smelt sukker ved middel varme på en pande med tyk bund. Gerne støbejern. Pas på at sukkeret ikke brænder på – så kommer det ikke til at smage godt og du må starte forfra.
- Sukkeret er klar når det har en gyldenbrun farve og klumperne er væk. OBS – modstå fristelsen til at røre i sukkeret.
- Tilsæt smør og lad det smelte sammen med sukkeret.
- Nu er karamellen klar og du kan tilsætte kartoflerne.
Efter et par minutter er kartoflerne dækket i tykt lag karamel. Hæl dem i en skål og servér dem sammen med en klassisk langtidsstegt juleand.
Du kan eventuelt skifte vandet ud med fløde. Det giver en lidt mere fed karamel.
Er det sunde brunede kartofler?
Næ, ikke specielt. Men lidt sundere er de fordi jeg altid vælger at bruge rene råvarer af god kvalitet. Sørg for at vælge en god smør uden tilsat olie eller vand. Vælg rørsukker i stedet for raffineret hvidt sukker. Og køb gerne nogle lækre aspargeskartofler i god kvalitet.
Når du investerer i gode råvarer, så vil de være lettere for kroppen at bearbejde. Du slipper for tilsætningsstoffer og optimerer smagen. Desuden smager det bedre og det er sundt for dit mentale helbred.
Skriv et svar