Pebernødder er en uundværlig del af Julen. Uden pebernødder er det ikke rigtig Jul. OG pebernødder skal krydres med alle Julens krydderier.
Det virker som om de fleste mennesker mener at en pebernød defineres af dens form. Lille og rund – helt rund.
Men helt ærligt – en pebernøds vigtigste egenskab er at man kan smage at den er krydret med peber. Formen er ligegyldig. Den skal bare være lille og sprød – men ikke flad.
Jeg bruger ikke tid på at forme mine pebernødder. Jeg lader dejen have sit eget liv. Pebernødderne har den form de beslutter sig for mens de bager.
Til gengæld er det mig der beslutter at de skal have rigeligt med peber. Hverken for meget eller for lidt. Men tilstrækkeligt til at det brænder lidt på tungen når man har spist fem pebernødder.
Opskrift på klassiske pebernødder
Her får du min opskrift på klassiske pebernødder. De er unikke, har sin egen form – og peberen kan smages.
I opskriften har jeg brugt råvarer af høj kvalitet. Jeg har fokus på en klassisk pebernød der er lidt sundere. Det betyder at jeg ikke er gået på kompromis med smag og oplevelse for at gøre den mere bæredygtig og sund.
Brug gerne økologiske råvarer. Du kan med fordel skifte smør ud med Naturli’ smørbar. Så har du en vegansk udgave i høj kvalitet.
Men lad være med at bruge almindelig plantemargarine. Den er baseret på palmeolie (ikke bæredygtigt) og fyldt med transfedtsyrer.
Ingredienser til pebernødder
Denne opskrift giver ca. 125 pebernødder. Tallene i parentes angiver mængden hvis du vil lave dobbelt portion.
- 125 g (200) smør
- 100 g (200) rørsukker
- 1/2 dl (1) piskefløde
- 1/2 tsk (1) stødt ingefær
- 1/2 tsk (1) kanel
- 1/2 tsk (1) peber
- 1/2 tsk (1) kardemomme
- 1/2 tsk (1) bagepulver
- 1/2 tsk (1) natron
- 275 g (550) sigtet spelt
Start med at røre sukker og smør godt sammen. Jeg bruger en røremaskine til opgaven.
Min røremaskine kan også klare resten af dejen, men ellers kan du ælte den godt sammen i hånden.
Når smør og sukker er rørt godt sammen tilsætter du resten af ingredienserne. Rør/ælt dejen til den hænger godt sammen.
Derefter ruller du den ud i pølser. Til en enkelt portion ruller jeg otte pølser.
Sæt pølserne i køleskabet i cirka en time.
Sådan bager du pebernødderne
Når dejen er kold kan du skære pebernødderne ud og lægge dem på en bageplade. Skær dem på cirka en centimeter. Det kommer selvfølgelig an på tykkelse og længde af pølsen.
Men lad være med at bruge tid på at rulle pebernødderne til kugler. Det er besværligt og tidskrævende. Jeg foretrækker en rustik pebernød med en god smag.
Bag pebernødderne ved 190°C til de har fået farve. Det tager ca. 10-12 minutter.
Bagetid og temperatur afhænger af din ovn. Min ovn er ikke specielt god og kræver 200°C i 15 minutter. Men prøv dig lidt frem og hold godt øje med hvornår pebernødderne tager farve.
Husk også en anden juleklassiker: Opskrift på risengrød
Andre gode opskrifter på pebernødder
Louise fra louiogbearnaisen.dk laver sine pebernødder med hvid peber og hjortetaksalt. Hun bruger også æg hvor min opskrift er uden æg. Det er en spændende variant Louise laver. Jeg kan anbefale at prøve den. Få opskriften her: Hvide pebernødder
Ane fra madvane.dk bruger en opskrift der ligner min. Hun foreslår at udskifte noget af sukkeret med farin. Det lyder som en interessant opskrift. Næste portion vil jeg bage med et mix af farin og rørsukker. Få Anes opskrift her: Pebernødder uden æg
Skriv et svar