Så er det æbleskivetid … men… (dybt suk) – din æbleskivepande er fyldt med en gammel ulækker fedtaflejring. Æbleskivepanden skal gøres ren for den kan bruges igen.
Men hvordan er det nu lige at man renser en æbleskivepande? Ja, en af de der gode pander af støbejern. Der er overraskende mange der vælger at smide den gamle pande ud. Men støbejern bliver aldrig for gammelt. Det holder evigt.
Det er slet ikke en overdrivelse. Men nogle gange kan det være nødvendigt at nulstille din støbejernspande før du kan bage æbleskiver på den.
Min gamle æbleskivepande
Jeg elsker støbejern. Det er fantastisk at lave mad på. Og det er uendeligt let at bage æbleskiver på en æbleskivepande af støbejern. Men den kræver lidt pleje.
Da min far forlod denne verden efterlod han sig en æbleskivepande som jeg fandt i hans kælder. Den havde nok ligget der i næsten 40 år. Den lignede ikke noget man nogensinde ville kunne bage en æbleskive på igen.
Det er den pande jeg vil rense og beskrive hele processen for dig i dette indlæg. Jeg kan allerede nu røbe at æbleskivepanden bliver helt ren og klar til en ordentlig røvfuld æbleskiver.
I år bruger jeg to æbleskivepander. Drengene er ved at blive så store at de spiser pænt mange æbleskiver 😄. Jeg tænker at bage cirka 120 æbleskiver i mine to støbejernspander.
Min egen pande har jeg passet godt på. Kun rengjort den i varmt vand (brug aldrig sæbe på støbejern). Ok – lidt knofedt kan være nødvendigt, men det er ikke så slemt. Bagefter tørrer jeg den på middel varme på komfuret og lader den køle ned.
Når panden er kold smører jeg den med et tyndt lag vegetabilsk olie. Så er den klar til næste gang jeg skal bage æbleskiver.
Sådan rengør du din æbleskivepande
Hemmeligheden bag en ren æbleskivepande i støbejern er: Salt. – Masser af salt og stærk varme.
Køb et kilo fint salt. Det burde række til en almindelig æbleskivepande med syv huller. Derefter gør du klar til rengøring.
Indkøbsliste
- 1 kg salt
- 1 l vegetabilsk olie (kokos, raps, oliven)
- Grydesvampe
- Evt. ståluld (hvis der er rust på panden)
Trin 1: vask æbleskivepanden
Star med at rengøre panden i varmt vand. Ikke noget med at koge den. Bare vask den under den varme hane i køkkenvasken. Brug en almindelig opvaskebørste – uden opvaskemiddel.
Panden skal kun rengøres overfladisk. Du behøver ikke at skrubbe den gamle belægning af. Det kommer vi til.
Trin 2: Tør støbejernspanden på komfuret
Når panden er fri for skidt og støv, så tør den på undersiden med et stykke køkkenrulle. Du kan også bruge et gammelt viskestykke. Du skal bare være opmærksom på at panden sikkert smitter af på viskestykket. Derfor bruger jeg altid et stykke køkkenrulle.
Sæt panden på komfuret ved middel varme og lad den tørre.
Trin 3: Hæld salt i æbleskivepanden
Når støbejernspanden er helt tør skal den fyldes med salt – gerne til randen.
Skru helt op for varmen. Fuld styrke. Nu skal salt og pande have lov til at arbejde i cirka 30 minutter. Hver femte minut skal du røre lidt rundt i saltet.
Tip: lad være med at bruge redskaber af træ. Saltet er meget varmt. Første gang jeg prøvede at rense en støbejernspande brugte jeg en træske. Den brændte i enden – ikke med flammer, men den glødede og blev til kul.
Du vil kunne se at skidtet løsner sig og binder sig til saltet. Efterhånden bliver det helt brunt med sorte stykker af belægning fra panden.
Husk at lufte godt ud mens du renser panden. Det kan lugte ganske kraftigt.
Trin 4: Vask panden ren for salt
Efter en halv time på komfuret skal pande og salt køle af i nogle timer. Derefter tømmer du saltet ud i en pose og smider den væk.
Panden rengør du igen under varmt vand. Nu skulle det meste af belægningen være væk. Resten kan du eventuelt fjene med en grydesvamp og lidt knofedt.
Hvis der er rust skal det sikkert slibes af med noget grovere. Jeg brugte lidt ståluld til opgaven.
Trin 5: Giv panden olie
Nu er din æbleskivepande helt ren. Men den er også helt tør. Du har nulstillet din støbejernspande helt.
Det betyder at hvis du tager den i brug nu, så brænder alt fast i overfladen – og så er du lige vidt.
Derfor skal panden have olie. Til opgaven skal du bruge en vegetabilsk olie. Jeg bruger bare en billig rapsolie. Men skal det være fint, så brug kokosolie.
Men hold dig til olier der kan tåle relativt høj varme. Dvs. kokos, oliven eller raps.
Tør din pande som tidligere og fyld den op med olie. Helt til randen.
Varm olien op ved middel varme og lad den stå i 15 minutter. Sluk derefter for varmen og lad pande og olie stå og trække i 24 timer.
Derefter varmer du olien op igen ved middel varme i 15 minutter. Køl ned igen og lad panden stå i 12 timer mere.
Trin 6: Rengør panden for sidste gang
Smid olien væk – men ikke i køkkenvasken. Hæld den i en tom karton og smid den i skraldespanden.
Vask panden under varmt vand en sidste gang. Tør panden på komfuret ved middel varme.
Når panden er kølet ned giver du den et tyndt lag olie. Nu er panden klar til at bage en lækker portion æbleskiver.
Du får lige den lækreste opskrift på æbleskiver her. Det er en gammel familieopskrift fra min oldemor: Opskrift på de lækreste æbleskiver.
Husk at rengøre panden efter brug. Ligesom jeg beskrev i starten af dette indlæg. Rengør under varmt vand (uden sæbe) og tør den på komfuret ved middel varme. Til sidst giver du panden et tyndt lag olie. Det er almindelig vedligeholdelse af støbejern.
Du skal kun brug salt hvis støbejernspanden skal nulstilles. Panden bliver bedre med tiden og almindelig vedligeholdelse.
Et par tips om støbejern på nettet
Hos Gastrofun anbefaler Thomas at bruge støbejern fordi det kan tåle meget høj varme. Desuden undgår man at panden bliver rund i bunden.
Louise fra louiogbearnaisen.dk bruger en støbejern til at bage brød i. Her er der ikke tale om æbleskiver, men et helt brød i en støbejernsgryde.
Skriv et svar