Jeg har nogle traumatiske oplevelser med gløgg. Det fik mig til at eksperimentere med at lave min helt egen opskrift på hjemmelavet gløgg. Den omfatter en sublim ekstrakt, der gør gløggen til en helt særlig oplevelse.
Hvert år laver jeg denne gløgg og nyder den i godt selskab og med hjemmelavede æbleskiver.
I årevis har jeg været offer for gløgg lavet på dårlig rødvin og med alt for lidt alkohol.
– Jamen, er det virkelig nødvendigt med meget alkohol? – Jeps, for hvis der er for lidt alkohol, bliver gløggen alt for sød. Faktisk vammel. Det er ikke til at holde ud at drikke en gløgg, hvor rosiner og sukker dominerer oplevelsen.
Der skal være en perfekt balance af fyld, alkohol og rødvin. Efter mange eksperimenter er jeg nået frem til den helt rigtige blanding.
Men jeg advarer dig – du bliver varm og glad af denne drik, så lad være med at køre bil bagefter.
Vælg en god rødvin
Det er ikke helt ligegyldigt, hvilken rødvin du vælger. Lad være med at gå efter den billigste, du kan finde. En god oplevelse kræver gode råvarer.
Når du leder efter en god rødvin, så vær opmærksom på druen. Den bedste rødvin til gløgg er lavet på Zinfandel, en drue, der kommer fra Californien, hvor der er et stabilt klima. Alternativt kan du bruge Primitivo, som er dyrket i Italien. Primitivo og Zinfandel er samme slags drue.
– Men hvorfor lige disse druer? Jo, det er fordi indholdet af tanniner (bedre kendt som garvesyre) er lavere end hos andre druer.
Okay, men hvorfor skal de lige komme fra Californien eller Italien? – Fordi de er solrige lande. Og de bedste druer til gløgg har fået meget sol.
Måske skulle du droppe rosinerne
I Danmark elsker vi at proppe gløggen med rosiner og mandler. Men det er måske ikke verdens bedste idé. Rosiner søder nemlig rigtig meget. For mange rosiner vil gøre gløggen vammel og svær at drikke.
Jo sødere din gløgg bliver, jo mere alkohol skal der til for at balancere sødmen.
Personligt kan jeg godt lide lidt rosiner i min gløgg. Så derfor bruger jeg et lille trick: Jeg lader rosinerne trække i god rom. Når rosinerne har suget rommen til sig og er blevet fede, så hælder jeg dem i gløggen.
Alternativt kan du også prøve æblestykker eller tranebær. De behøver ikke at trække i rom først.
Pas på varmen
Du må ikke – og jeg gentager – du må ikke varme gløggen ved mere end cirka 65°C.
Fordi: Ethanolen i alkohol har et kogepunkt på 78,4 grader. Det betyder at den fordamper når temperaturen bliver for høj. Og uden ethanol bliver gløggen for sød og vammel.
Brug evt. et termometer til at måle temperaturen ved opvarmning.
Nå, men nu er det vist på tide at jeg afslører opskriften…
Gløggekstrakt
OBS – ekstrakten skal trække i 3 uger. Så gå i gang i god tid før du skal bruge den.
Ingredienser
Køb helst økologiske varer.
Til opvarmning
- 1 vaniljestang
- 200 g rørsukker
- 150 g brun farin
- 50 g mørk sirup
- 1/2 tsk muskatnød – revet
- 20 hele nelliker
- 4 kanelstænger
- 10 kardemommekapsler
- 10 peberkorn, hele
- 1 tsk allehånde
- 5 stk stjerneanis
- evt. 1 lakridsrod
- 25 g frisk ingefær i skiver
- 3 dl appelsinsaft (friskpresset)
Til trækning
- 1 citron i skiver (økologisk)
- 1 appelsin i skiver
- 1 dl snaps (uden krydderier)
- 2 dl mørk rom
- 6 dl portvin
- 1 appelsin i skiver
Redskaber
Du kan lave ekstrakten med de mest almindelige redskaber i køkkenet. Jeg har dog et par anbefalinger for et godt resultat og en god oplevelse når du står i køkkenet.
Du får brug for en gryde på cirka to liter. Gerne en tykbundet gryde der holder godt på varmen. Blandingen skal nemlig varmes langsomt op.
Jeg prøver så vidt muligt at undgå plastic i køkkenet. Derfor er jeg begyndt at skifte mine grydeskeer ud med skeer af træ. Jeg har god erfaring med skeer lavet af oliventræ.
Brug gerne en god skarp kniv når du skærer ingefær og appelsiner. I princippet bliver resultatet det samme om du bruger en dårlig eller god kniv, men oplevelsen er en helt anden. Når du skærer med en skarp kniv, der er relativ tung, så bevarer du kontrollen over kniven.
Det kan være irriterende at frugten smutter, eller at kniven sidder fast i en kerne. Når du skærer ingefær, så vil du se at der er fibre der afslører sig som små lange tråde når du skærer med en sløv kniv. Med en skarp kniv kan du skære fine skiver ingefær uden irriterende tråde.
Til vaniljestangen bruger jeg en fin lille urtekniv – også skarp og spids. Det gør det væsenligt lettere at flække vaniljestangen og skrabe kornene ud.
Tilberedning
Start med at flække vaniljestangen. Skrab kornene ud og rør dem ud i sukkeret. Kornene skal skilles ad så meget som muligt.
Mål de øvrige ingredienser op og skær ingefær. Pres appelsinerne og mål tre deciliter op.
Alle ingredienser til opvarmning hælder du i gryden og varme den langsomt op til kogepunktet.
Derefter skruer du ned på svag varme og lader blandingen simre i fem minutter.
Brug et låg til gryden. Det sparer energi og holder på varme og damp.
Efter fem minutter tager du gryden af varmen og slukker.
Nu er du klar til anden del af processen.
Trækning i glas
Her skal du bruge et godt stort og sterilt glas. Jeg bruger glas med patentlukning. Tip: Jeg genbruger glas som oprindeligt har indeholdt kokosolie. De er perfekte og så er det bæredygtigt.
Hvis dine glas ikke er store nok, så fordel blandingen i to glas. Bare sørg for at der er lige meget af ingredienserne i hvert glas.
Du steriliserer glassene ved at skylle dem i kogende vand. Det er meget vigtigt at de er helt sterile, ellers kommer der mug på toppen.
Når dine glas er klar, skærer du citron og appelsin i skiver. Husk at skylle dem først.
Test om dit opkog er kølet ned. Det må ikke være over 65°C for så fordamper alkoholen når du tilsætter den. Brug evt. et termometer.
Mål snaps, rom og portvin op.
Hæld det hele på glas og lad det stå mørkt og køligt i tre uger. Jeg lader gerne blandingen stå øverst bag i køleskabet. Det kan være en god idé at vende glasset forsigtigt en gang imellem. Så bliver de øverste frugter blandet lidt rundt.
Tip: Gem portvinsflasken til den færdige ekstrakt.
Tre uger senere
Din ekstrakt er næsten klar. Si ekstrakten i en meget fin si eller brug evt. ostelærred. Det er træls at få grums i sin gløgg.
Hæld det på flasker. Brug gerne portvinsflasken. Hvis du har proppet flasken behøver du ikke at rengøre den. Hvis du bruger en anden flaske skal du lige sterilisere den først.
Nu er du klar til at lave din julegløgg.
Tilberedning af julegløgg
Selve gløggen en nem at lave når du først har lavet din gløggekstrakt. Du skal bruge 2 deciliter rødvin og 0,5 deciliter ekstrakt per glas. For en hel flaske rødvin giver det cirka:
- 1 flaske rødvin (750 ml) – Zinfandel eller Primitivo
- 2 dl gløggekstrakt
Bland ingredienserne i en tykbundet gryde og varm den langsomt op. Temperaturen må ikke overstige 65°C. Dette er meget vigtigt. Ellers fordamper alkoholen.
Fyld til gløgg
Rosiner og mandelssplitter efter behag. Køb nogle gode økologiske søde mandler. Smut dem og skær dem i splitter selv. Lad være med at springe over hvor gærdet er lavest. Når du selv gør arbejdet fra bunden giver det din gløgg et skud kvalitet. Den bliver en smagsoplevelse hverken du eller dine gæster glemmer.
Rosinerne skal du lade trække i en god rom. Mindst en time og gerne længere. Rosinerne skal være helt opsvulmede af rom.
Advarsel: Denne gløgg er stærk og lækker. Man får lyst til mere, så du skal ikke regne med at du kan køre hjem. Jeg har haft gæster som normalt ikke kan lide gløgg, men denne drak de som saftevand.
Skriv et svar