Siden jeg var barn har elsket de hjemmelavede æbleskiver. Det var altid min far der stod for produktionen. Jeg husker hvordan han tålmodigt stegte hver enkelt æbleskive på en æbleskivepande af støbejern.
Æbleskiverne vendte han med en strikkepind. En gammel en af metal. Tror den har været min oldemors.
Mit udstyr er knapt så gammelt. For ti år siden investerede jeg i min egen støbejernspande. Æbleskivevenderen kneb det med at finde. De fleste mennesker køber æbleskiver fra frysedisken i supermarkedet, så der er ikke så stort et marked for æbleskivevendere.
En moderne strikkepind er overtrukket af et plastmateriale, så den duer ikke til at vende skiverne med. Men på en tur til Hjerl Hede fandt jeg en æbleskivevender hos smeden (eller var det trædrejeren?) Ikke så vigtigt. Jeg fandt en.
Du behøver dog ikke at tage til Hjerl Hede – en god kødnål klarer også opgaven fint 🙂
Hvert år laver jeg et kæmpe fad med æbleskiver. I takt med at drengene bliver større laver jeg flere æbleskiver. I skrivende stunde er drengene tre og fem år. Det er helt ufatteligt hvor mange æbleskiver de kan spise.
Opskriften nedenfor giver 35 – 40 æbleskiver, men jeg laver tredobbeltportion i år.
Et moderne tvist
Jeg kan lide en lidt rå stil i køkkenet. Der skal være støbejern og autencitet. Mine æbleskiver er rustikke. Jeg går ikke så meget op i om de er perfekt runde. Hver skive har sit eget udseende.
Alt hvad jeg laver i køkkenet skal have smag. Jeg bruger gode råvarer og laver maden fra bunden. Det kræver lidt mere arbejde, men det smager bedre.
Min mad skal være lidt sundere. Ikke sund i den traditionelle forstand. Jeg suger ikke fedtet ud af maden, men jeg bruger fedt af god kvalitet og lader være med at overdrive. Det gælder også sukker, gær, fløde og andre knapt så sunde ingredienser.
Spelt og en lille smule gær
Æbleskiverne gå heller ikke fri. Jeg laver dejen af spelt. Det er en lidt federe mel med et højere proteinindhold. Den har bedre smag end hvedemel.
Smagen er vigtig. Der er ikke noget værre end brød der smager af gær. Traditionelle opskrifter bruger alt for meget gær. Det ødelægger holdbarhed og smag.
I æbleskiverne bruger jeg kun 10 gram gær til en dobbeltportion. Til gengæld er hævetiden længere. Jeg koldhæver min dej i 12-14 timer i køleskabet. Dejen tager jeg ud en time før jeg bager æbleskiverne.
Fedtstof giver smag
Lad være med at spare på fedtet. Nej, du skal ikke bruge mere end nødvendigt, men køb gerne fedtstof af god kvalitet.
Jeg steger mine æbleskiver i olie. Det skifter lidt hvilken olie jeg bruger. Hver type giver en forskellig smag – uden at dominere.
Fedtstoffet skal kunne tåle høj temperatur. En dårlig olie giver en dårlig smag.
Jeg bruger en økologisk koldpresset jomfruolivenolie eller økologisk rapsolie. Begge kan tåle høje temperaturer, men pas på med kvaliteten. Især rapsolie kan få din mad til at lugte af grillbar hvis kvaliteten er dårlig.
Du kan også bruge ren smør eller kokosolie. Jeg foretrække olivenolien fordi den er nem at arbejde med og når den er opvarmet forsvinder smagen af oliven.
Når du steger er det vigtigt at du kun varmer olien op til middel varme. Den må ikke ryge. Hvis dit komfur fx går fra 1-9, så sæt det på 7. Hvis du steger på en støbejernspande, så varm panden langsomt op ved ved 5 og hæl olien på den varme pande. Begynd at stege æbleskiverne og juster temperaturen mens du steger.
Temperaturen og fedtstoffet er afgørende for smagen på dine æbleskiver.
Der skal æbler i æbleskiver
I gamle dage bestod æbleskiver af en skive æble dyppet i dej. Derefter blev den stegt i svinefedt. Den lidt mere moderne æbleskive må gerne indeholde et lille stykke æble.
Derfor snitter jeg en masse små stykker æbler og lægger et stykke i hver æbleskive.
Ingredienser til 35 æbleskiver
- 10 g Økologisk gær – (samme mængde selvom du laver dobbelt portion)
- 2 tsk Rørsukker
- ½ tsk Havsalt
- 250 g Spelt
- 2 tsk Vaniliesukker el. korn fra en halv stang vanilie
- 1 dl Økologisk piskefløde
- 3 dl lunken vand
- 3-4 æg
- Fedtstof til stegning (se type i teksten ovenfor)
Sådan laver du dejen
Du skal lave dejen i god tid når du koldhæver. Lav dejen aftenen før du skal stege æbleskiverne.
Jeg rører dejen på en røremaskine. Jeg har en Kenwood Major Titanium (aff. link til Kitchen One). Dejen er ret tynd, så jeg bruger K-spaden. Hastigheden sætter jeg mellem 2 og 3.
- Start med at hælde gær, salt og sukker i røreskålen. Lad gæren blive opløst.
- Når gær er flydende tilsætter du fløde, vand, æg og vanilje.
- Tilsæt spelt og start røremaskinen.
- Lad dejen hæve natten over i køleskabet.
Hvis du ikke har tid til en koldhævet dej, kan du tilsætte 25 gram gær og lade den hæve på køkkenbordet i en halv til en hel time.
Stegning
Steger eller bager du æbleskiver?
Jeg steger dem fordi jeg hælder dejen på en pande. Men du er velkommen til at bage dem i stedet for 😉 Begge dele er lige rigtigt.
Brug rigeligt med fedtstof når du steger æbleskiverne.
Vend dem med en æbleskivevender eller en kødnål.
Når du steger mange æbleskiver kan det være en god idé at holde dem varme i et fad du sætter i ovnen ved 100 grader.
Servér æbleskiverne med flormelis og hjemmelavet jordbærmarmelade.
Kalorier: Denne æbleskive er væsentlig sundere end dem du køber i supermarkedet. Den har kun 51 kalorier.
Nu du er i gang med lækkerierne, så prøv også klatkagerne 😉
Skriv et svar