Friskbagt brød hver dag er en luksus kun de færreste kan overskue. Men koldhævede gulerodsboller er min hemmelighed der giver mig overskuddet til at bage brød næsten hver dag.
Det er et stort arbejde at lægge en ny dej dagligt. Jeg har fundet en nemmere måde. Jeg laver en ekstra stor portion så min Kenwood Major kommer på arbejde 🙂
Dejen deler jeg i tre lige store portioner og lægger dem i hver sin plasticbøtte med låg (husk at bøtten skal være stor nok til at dejen kan hæve). Derefter i køleskabet. Her kan dejen holde sig i tre dage. Og vupti – så har du dej til tre dage.
Alt du behøver at gøre er at tænde ovnen, forme bollerne og lade dem hæve i 15 minutter. Bag dem og servér på morgenbordet. Tro mig – du kommer til at virke meget overskudsagtig når du fortæller din travle venner at du bager brød hver morgen 😀
En koldhævet dej tager 8-12 timer om at hæve. Derfor laver jeg altid dejen om aftenen så den kan hæve natten over.
Opskrift på gulerodsboller
3 x 8 stk.
Ingredienser
- 10 g økologisk gær
- 1 tsk havsalt
- 8,5 dl koldt vand
- 300 g revne økologiske gulerødder
- 0,5 dl koldpresset jomfruolivenolie
- 250 g groft spelt
- ca. 500 g økologisk hvedemel
- ca. 500 g sigtet spelt
Fremgangsmåde
- Læg gær i et stort dejfad eller i skålen til røremaskinen.
- Tilsæt salt og lad gæren smelte. Brug evt. en dejske til hjælp
- Tilsæt vand
- Tilsæt gulerødder og bland ingredienserne
- Tilsæt lidt af melet og rør godt rundt
- Tilsæt olie
- Bland derefter mel i indtil du ikke kan bruge dejskeen mere. Hvis du bruger røremaskine, så hæld alt melet i på een gang og lad maskine tage det hårde træk. Dejen er klar når den slipper siderne af skålen. På Kenwood Major ælter jeg ved hastighed 2.
- Brug nu fingrene til at ælte det sidste mel i
- Del dejen i tre portioner og læg den i plastikbeholdere
- Sæt dejen i køleskabet og lad den hæve 8-12 timer
Bagning
- Tag en portion dej ud af køleskabet
- Drys lidt mel på et stort skærebrædt og ælt dejen.
- Brug en skarp kniv til at dele dejen i otte lige store stykker; jeg former ikke bollerne, det klarer de selv mens de efterhæver. Tip: halvér dejen indtil du har otte stykker
- Læg dejen på en bageplade med bagepapir
- Lad bollerne hæve i 15 minutter
- Bag bollerne i ovnen ved 220 grader i 16 minutter (varmluft)
OBS! Din ovn kan være forskellig fra min, så temperatur og bagetid kan svinge en del. Prøv dig lidt frem.
Tips til bagningen af dine boller
Hvis du og din familie ikke kan spise 8 boller på en dag, så kan du sagtens fryse dem ned. De er rare at have til en dag hvor du ikke lige har fået lavet en dej 😉
Vores drenge kunne ikke spise en hel bolle, så jeg begyndte at lave dem lidt mindre. Samme portion dej kan du dele i to lige store portioner. Når du skal bage kan du lave 16 boller af hver portion. De boller du ikke skal bruge kan du fryse ned med det samme de er kølet ned.
De frosne boller kan du altid varme i ovnen (ca. 10 minutter ved 200 grader). Så har du en sprød og frisk bolle til kaffen 😉
Hvis du bliver træt af at ælte dej i hånden, så kan jeg varmt anbefale en Kenwood røremaskine (reklamelink). Jeg købte en der kunne klare lidt ekstra. Det har sparet mig for meget tid.
På en køkkenmaskine kan du også rive gulerødder. Jeg river gerne et kilo gulerødder ad gang og fryser to portioner ned. Så går det endnu hurtigere at lægge en dej. Husk at du ikke behøver at skrælle økologiske gulerødder. Bare skyld dem godt.
Skriv et svar