Du har lavet en kæmpe portion Risengrød til børnene. De har tigget om det i dagevis og nu vil de ikke spise den.
I stedet bruger de skeen som katapult og grøden som kasteskyts. Snart flyver klatter af Risengrød om ørerne. Der sidder store klatter risengrød på vægge, stole og i ungernes hår.
Du drøner rundt med en fugtig klud og køkkenrulle, mens du desperat prøver at redde resten af grøden og de nymalede vægge. Midt i din mission må du stoppe den mindste, der har set sit snit til at kravle op på spisebordet.
Alt er kaos.
Du står tilbage med en grydefuld risengrød. Lige til at smide væk – eller er den?
Lav klatkager af grøden
Risengrøden er ikke spildt. Aldrig. Jeg laver med vilje for meget grød, bare for at have nok til klatkager dagen efter.
Her får du opskriften på de lækreste klatkager. Du kan lave dem af resterne af grøden. I hvert fald de rester det ikke er blevet brugt som skyts i ungernes hjemmelavede blider.
Ingredienser til klatkager
Brug økologiske råvarer.
- Rest af risengrød
- 1-2 æg
- Lidt sigtet spelt- eller hvedemel
- 1 tsk vanillesukker
- Olivenolie til stegning (koldpresset jomfru-) du kan også bruge rapsolie eller smør.
De nøjagtige mængder afhænger af hvor meget grød du har tilbage.
Sådan laver du klatkager
Bland risengrød, æg, mel og vanillesukker. Dejen skal have en tyk konsistens så klatkagerne ikke flyder ud på panden.
Læg klatter på panden med en spiseske. Klatkagerne skal være gyldne på begge sider når de er færdige.
Hvis klatkagerne har svært ved at hænge sammen, skal der mere æg eller mel i blandingen.
Støbejern til klatkagerne
Jeg bruger en støbejernspande til klatkager. Den er fantastisk. En støbejernspande holder hele livet og den bliver bedre jo ældre den er.
Det jeg kan lide ved en støbejernepande er, at den fordeler varmen godt. Og maden sætter sig ikke fast. Da jeg startede med at bruge støbejern var jeg noget skeptisk. Min nye pande fungerede ikke som entusiasterne havde lovet.
Alt sad fast og jeg kunne ikke gøre den ordentlig ren. Men efterhånden lærte jeg hvordan en støbejernspande skal vedligeholdes og bruges. Nu har jeg en helt fantastisk pande der laver de lækreste klatkager.
Se her hvordan du kan rengøre din støbejernspande: Sådan rengør du din æbleskivepande af støbejern
Servér klatkagerne med hjemmelavet marmelade
Når klatkagerne er færdige, kan du servere dem med hjemmelavet marmelade og kanelsukker.
Min hjemmelavede jordbærmarmelade er altid et hit i familien. Og det smager fantastisk til klatkager. Marmeladen laver jeg på jordbær og en en hemmelig ingrediens.
Ok – jeg røber hvad det er.
Den hemmelige ingrediens i min jordbærmarmelade er også en rest. Faktisk et biprodukt af rabarbergrød. Når jeg har siet rabarbergrøden, gemmer jeg den overskydende kompot og bruger den til marmelade. Se opskriften på jordbærmarmelade.
Skriv et svar