• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Risengrød

– og andre populære opskrifter

  • Start her
  • Om

Opskrift på risalamande

Af erikback Leave a Comment

opskrift på ris a l'amande

Risalamande er en fantastisk dessert. Det har altid været det bedste på julebordet. De fleste spiser risalamande for at finde mandlen så de kan vinde mandelgaven.

Jeg spiser risalamande fordi jeg ikke kan lade være. Det smager simpelthen for godt. Når familien sidder og jamrer omkring bordet fordi de har spist for meget, så skovler jeg stadig risalamande ned 😀

Traditionel dessert ingen kan stave til

Risalamande er efterhånden blevet en af julens stolte traditioner. Den er sikkert blevet en tradition på samme måde som de fleste andre traditioner i Danmark.

Danskere har en historisk evne til at rejse ud i verden og opdage. Det har vi gjort siden vikingetiden. Vi tager de gode ting med hjem og gør dem til vores egne. Det ser vi især i traditionerne. Senest har vi taget Halloween til os uden at tænke det fjerneste over hvorfor.

Vi gjorde det fordi det var sjovt.

Har vikingerne været på rov i Frankrig for at finde ris a l’amande? Tja, det er nærliggende at tro, men sådan forholder det sig ikke helt.

Risalamande så dagens lys omkring år 1900 – i Danmark. Det var fint at spise grød kogt på ris. Det var en importeret luksusvarer. Derfor fik man det kun til Jul. I starten var det kun de rige hjem der havde råd til risengrød eller risalamande.

Risengrøden er kendt helt tilbage til 1800-tallet. Og risalamande blev først en tradition efter 2. Verdenskrig. Husmødre tilsatte grøden flødeskum for at strække risengrøden. Der var rationering på ris.

De fleste tror at risalamande er en eksotisk fransk spise. Men jeg tror ikke at der er ret mange franskmænd der aner hvad det er.

Det franske navn skyldes nok at det danske sprog var under indflydelse af fransk på det tidspunkt. Alt fint hed noget på fransk. Ligesom alting helst skal hedde noget på engelsk i dag.

I moderne tider kan det være en udfordring at finde opskrifter på ris a l’amande, for de fleste staver det forkert. Men det er også ok, for desserten kan ikke tale og den er ikke fransk 😉

Vi staver den typisk som risalamande. Jeg kan lide at stave den som ris a l’amande. Men helt korrekt burde jeg nok bruge et z og skrive riz a l’amande. – Korrekt er kedeligt … såå jeg gør som alle de andre og skriver risalamande.

Mandelgaven kommer fra Frankrig

Det er mandelgaven der kommer fra Frankrig. Den er en gammel tradition fra 1500-tallet som de fine kredse brugte ved Helligtrekonger. De puttede en bønne i helligtrekongerkagen. Den som fandt bønnen skulle behandles som en konge resten af dagen.

Vi danskere gør som danskere gør. Vi opdagede skikken med bønnen. Vi kunne lide den og gjorde den til vores egen. Vi fejrede ikke Helligtrekonger, så vi proppede en mandel i julegrøden i stedet for. Og vupti – en ny tradition så dagens lys.

Heldigvis 😛

Opskrift på risalamande

Nok snak om historie og franskmænd. Nu skal vi lave risalamande.

Ingredienser

  • 1 portion kold sund risengrød med fløde
  • 2 spsk sukker
  • 2 tsk vaniljesukker eller en stang vanilje
  • 2,5 dl piskefløde
  • 100 g smuttede hakkede mandler
  • 1 smuttet mandel til mandelgaven

Tilberedning

  1. Kog risengrøden dagen før så den kan nå at køle ned.
  2. Bland den kolde grød med sukker og vanilje.
  3. Pisk fløden til flødeskum og vend den i grøden.
  4. Smut mandlerne ved at give dem give dem et opkog så skallen løsner sig. Hak dem groft og bland dem i grøden.
  5. Sæt risalamanden i køleskabet.
  6. Servér risalamanden med varm kirsebærsovs eller kolde syltede kirsebær. Vi bruger begge dele.

Husk mandel til mandelgaven 😉

– Glædelig Jul!

Filed Under: Opskrift Tagged With: risalamande

Reader Interactions

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Copyright © 2022 · Erik Back