I disse tider er det politisk korrekt at være veganer … så det er jeg ikke. Meeeen det skader ikke at leve sundere og passe på naturen. Derfor har jeg eksperimenteret lidt og kommet frem til en helt fantastisk opskrift på vegansk risengrød.
Risengrøden smager fuldstændig som den skal. Den er cremet og lækker. Det smager som en god gammeldag klassisk risengrød.
Ofte bliver grøden grå og kedelig når man prøver at lave den på andet end komælk. Men denne version er hvid som sne og giver en dejlig kontrast til kanel og smør.
Hov – sagde du smør?
Ja, risengrød er ikke rigtig risengrød uden en stor smørklat. Men smør er jo ikke vegansk. Hmm… hvordan løser vi den? Jo, vi tager da bare en vegetabilsk udgave.
Her vil jeg anbefale Smørbar fra Naturlí. Ved ikke om der pt findes andre brugbare produkter. Lad være med at købe margarine. Det smager ikke godt.
Ja, margarine er vegetabilsk, men hærdningsprocessen er væsentlig anderledes end i vegetabilsk smør. Mængden af transfedtsyrer er meget højt.
Den vegetabilske smør er primært lavet på chiafrø og bruger en anden hærdningsproces der ikke udvikler transfedtsyrer. Det er sundere og smager langt bedre.
Desuden er de fleste margariner baseret på palmeolie. Det er en industri der belaster naturen – især regnskoven.
Det giver ikke mening at spise vegansk hvis produkterne forringer sundheden og på sigt belaster samfundet og naturen. Vælg dine råvarer med omhu. Vælg kvalitet. – Dét er bæredygtigt 😉
Opskrift på vegansk risengrød
Hemmeligheden ved vegansk risengrød er at koge den på kokosmælk. Det er vigtigt at du beregner fedtprocenten for at få den rette cremede konsistens. Eller du kan følge min opskrift – jeg har lavet beregningerne for dig.
Til fire portioner skal du bruge følgende ingredienser – og du må meget gerne vælge gode økologiske råvarer for at få det bedste resultat:
- 160 g grødris
- 7,5 dl vand
- 200 ml kokosmælk med 17-18% fedt
- 1 tsk havsalt
- Kanel
- Rørsukker
- Vegetabilsk smør
Tilberedning af vegansk risengrød
Hiv en stor gryde frem og hæld vand i gryden. Det skader ikke at bruge en gryde med en god tyk bund. Tilsæt salt og bring vandet i kog.
Når vandet koger tilsætter du grødris og skruer ned på lavt blus. Hæld også kokosmælk i gryden. Temperaturen skal være høj nok til at grøden simrer. Dvs. små bobler på overfladen når låget er på.
Sæt et minutur eller bed Siri om at ringe efter 45 minutter. Du kan roligt fordybe dig i noget andet imens. Risengrøden passer sig selv uden at brænde på. Du behøver ikke at røre i gryden som du normalt skal med risengrød på komælk.
Servering af vegansk risengrød
Når grøden er færdig serverer du den med kanelsukker og en klat vegansk smør. Vegetabilsk smør smager lidt anderledes og smelter langsommere end smør på komælk. Men den smager fantastisk sammen med grøden.
Den veganske risengrød føles ikke helt så tung i maven som den klassiske risengrød på komælk. Så selvom risene udfordrer fordøjelsen, så letter det lidt på det når du bruger kokosmælk i stedet for komælk.
Rester af grøden kan fint bruges til klatkager dagen efter. Jeg har dog ikke prøvet at lave veganske klatkager. Her får du lige et link til min opskrift på verdens lækreste klatkager: Klatkager af risengrød.
Prøv evt. at lave klatkagerne på veganske æg. Ved ikke om det fungerer, men giv gerne en melding i kommentaren hvis du afprøver idéen 🙂.
Flere veganske varianter på nettet
Min metode er selvfølgelig ikke den eneste rigtige. Jeg har fundet andre gode bud på vegansk risengrød på nettet. Her er et par stykker du kan prøve:
Maria Vestergaard har lavet en interessant variant af vegansk risengrød som egner sig godt til morgenmad. Hun mixer grødris med en trekornsblanding og serverer grøden med æblekompot. Vegansk risengrød med æblekompot.
Cathrine fra cathrineyoga.dk bruger mandelmælk i til vegansk risengrød. Hun foretrækker at servere grøden med tranebær. Her er Cathrines opskrift på vegansk risengrød.
Skriv et svar